Mooi artikel in de Telegraaf:

Olifanten krijgen tweede leven in Thailand

van onze redactie

Rijden op een olifant; voor veel toeristen staat het hoog op het verlanglijstje tijdens een reis naar Zuid-Oost Azië. Vaak weet men echter niet hoeveel leed deze dieren wordt aangedaan. Het Elephant Nature Park vangt mishandelde olifanten op, en brengt ze op diervriendelijke wijze in contact met reizigers.

In 1990 werd het park, dat nog steeds uniek is in haar soort, opgericht net buiten de Thaise metropool Chang Mai.

Met geld dat bezoekers of vrijwilligers meebrengen, koopt de parkleiding olifanten uit handen van eigenaren die de dieren misbruiken voor (met name) toeristische doeleinden.

Shows
Olifanten zijn reusachtig sterk, maar zijn van nature geen pakdieren. Ze kunnen gerust 1000 kilo aan gewicht trekken, maar niets zwaars op hun rug dragen.
Bij ritjes met toeristen zitten er meerdere mensen in een mand op de rug van het dier. Het zadel en het gewicht veroorzaken wonden en overbelasting. Tussen de ritten door liggen ze meestal aan de ketting en kunnen geen kant op, aldus de dierenrechtenorganisatie WSPA.
Ook worden de grote zoogdieren vaak met pijnlijke middelen gedwongen shows op te voeren of kunstjes te doen.

Vrijwilligers
In het Elephant Nature Park wonen inmiddels 34 olifanten. Sommigen zijn flink toegetakeld in het verleden, en kwamen erg gestresst binnen. Inmiddels zijn de eerste baby-olifantjes geboren; hét ultieme teken dat het beter gaat met de dieren en ze zich weer op hun gemak voelen.
Vrijwilligers van over de hele wereld kunnen het park bezoeken of er zelfs een handje meehelpen.
Reserveer wel vantevoren, omdat er per dag maar een beperkt aantal bezoekers wordt toegelaten. Zodoende blijft het een uniek natuurpark, waar mens en olifant met elkaar in contact kunnen komen.
Een dagbezoek aan het park kost 57 euro.
Een week meehelpen in het park kost 273 euro.
Voor meer informatie lees verder op de website: www.elephantnaturepark.org.

De link naar het hele artikel inclusief het commentaar:
http://www.telegraaf.nl/reiskrant/9638601/__Olifanten_krijgen_tweede_leven_in_Thailand__.html